Wie is May Kaidee?

Het verhaal achter de eigenaar

De vroege jaren

Sommay Jaijong, die beter bekend staat als May (soms uitgesproken als Mai), droomde er al van om een restaurant te openen toen ze nog maar 12 jaar oud was. Hoewel de betekenis van haar naam een vaardigheid in marketing aanduidt, was May alleen maar gepassioneerd over koken. Ze voelde een vriendelijke band met, en ervaarde een nieuwsgierig bewustzijn over, alles wat eetbaar is. Ironisch genoeg, was vrijwel alles eetbaar voor de bewoners van May's geboorteplaats. De dorpelingen in het noordoosten van Thailand werkten hard om rond te kunnen komen, en aten alles wat om handen was.

Toen ze 14 jaar oud was stopte May met naar school gaan, om thuis een handje te kunnen helpen. Met de hulp van haar broers en zussen oogstte en verkocht ze groenten, werkte in de rijstvelden, en zorgde voor de waterbuffels. Aangezien haar moeder zich geen houten handkar kon veroorloven was het werk zwaar en tijdrovend, en besteedde ze hele dagen buiten in haar eentje; buiten de keuken. Ze kreeg nooit de mogelijkheid om maaltijden te helpen voor te bereiden, aangezien zij verantwoordelijk was voor het vangen van kikkers voor hun avondeten. Echter visualiseerde May haar culinaire ambities door te dagdromen over het voordienen van haar eigen gerechten aan rijke mensen uit Bangkok.

Het duurde slechts een jaar totdat haar dromen een werkelijkheid werden, toen haar tante de familie Jaijong opbelde, en vroeg om May's hulp bij haar vegetarisch restaurant in Bangkok. Overweldigd door haar geluk, kocht May voor de eerste keer een treinkaartje. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje, en de lokale bewoners waren dolgelukkig met het vooruitzicht dat een van hun eigen dorpsgenoten een glorieuze toekomst tegemoet zou treden. May stelde zich zelf ook een wonderbaarlijke toekomst voor; een trendy en luxe stadsleven, terwijl ze alleen op reis ging naar de Siamese hoofdstad.

In de werkelijkheid bleek het totaal anders te zijn. Drukke straten, luchtvervuiling en apatische bewoners. Aangezien ze geen Engels kon spreken en bang was voor buitenlanders bracht ze haar eerste jaar in het restaurant buiten het zicht van de gasten door, als afwasser. Later mocht May gerechten serveren, leerde ze langzamerhand Engels spreken, en de gerechten te bereiden in het "Vegetarisch Restaurant".

Later mocht May gerechten serveren, leerde ze langzamerhand Engels spreken, en de gerechten te bereiden in het "Vegetarisch Restaurant". Ondanks het feit dat May vegetarische gerechten bereidde, bleef zij zelf dierlijke producten consumeren bij bijna elke maaltijd, aangezien de gerechten van haar tante tamelijk smakeloos waren. Rond haar 19e kreeg May echter last van vermoeidheid en een slechte spijsvertering. Met tegenzin besloot May de suggestie van haar oom op te volgen om over te gaan op een vleesloos dieet, maar dan wel onder de voorwaarde dat ze daadwerkelijk zou moeten kunnen genieten van de smaak van vegetarisch eten.

En om die reden begon May haar eigen recepten te ontwikkelen. May gebruikte en veranderde de niet-vegetarische recepten van haar moeder in vegetarische varianten door de dierlijke ingrediënten te verwijderen, en haar eigen smaken toe te voegen. Ze experimenteerde met het menu van haar tante; meer smaak en pit toe te voegen aan de gerechten door het gebruik van Thaise kruiden en specerijen, en door haar eigen sauzen en pasta's te ontwikkelen. Uiteindelijk vroeg May om meningen en suggesties van anderen door henhaar gerechten te laten proeven, en vervolgens elk gerecht op basis daarvan te perfectioneren.

Ze werd regelmatig gevraagd als persoonlijke chef-kok door haar vrienden en familie, en haar populariteit begon toe te nemen naarmate ze haar eigen menu verder ontwikkelde. Binnen een aantal weken tijd verloor May een aanzienlijke hoeveelheid overtollig gewicht en was ze van haar chronische vermoeidheid af. Haar zelfvertrouwen en enthousiasme over vegetarisch koken werd groter, en May ervaarde een overvloed aan energie en uithoudingsvermogen. Bovendien verbijsterde en inspireerde haar transformatie vele andere mensen, van wie sommigen ook over gingen op een vegetarisch dieet, en vervolgens net zo positieve resultaten behaalden. In overtuiging van de voordelen van May's kookkunsten, en onder de indruk van haar inherente vermogen om gerechten die oorspronkelijk al goed waren enorm te verbeteren, werd May overladen met smeekbeden om haar eigen restaurant te openen.

May in het nu

Vandaag de dag, twintig jaar later, staat May in Thailand bekend als een succesvol ondernemer en heeft ze meerdere restaurants en kookscholen in Bangkok en Chiang Mai. Haar handelsnaam, May Kaidee, heeft betrekking op de betekenis van haar echte voornaam (Sommay), die een bekwaamheid in het bedrijfsleven en marketing aanduidt, en betekent in wezen: "May verkoopt goed". En inderdaad: May is altijd in de weer om op professioneel vlak beter te worden, ze nodigt familie en vrienden uit haar woonplaats uit om in haar restaurants te gaan werken als kok, en biedt ze daarmee de kans op een beter of alternatief leven, zoals haar tante dat voor haar had gedaan.

Op internationaal vlak heeft May les gegeven aan medewerkers van vele Thaise restaurants en wordt ze vaak gevraagd om lezingen te geven bij retraites, gezondheidseminars en jaarlijkse food-evenementen, over de hele wereld. In Rusland heeft May les gegeven aan meesterkoks van vijfsterrenhotels in Sint-Petersburg, en ze staat in Moskou bekend om haar sensationele film over Thais vegetarisch koken, die vertaald is naar het Russisch. Daarnaast heeft May in Engeland een tijd doorgebracht met het delen van haar culinaire geheimen, en in Japan met les geven op gezondheidsretraites op biologische boerderijen. In 2002 werd 'May Kaidee' als een toprestaurant verkozen door "Metro Magazine" uit Zweden en genomineerd voor de internationale prijs voor toeristenhotels en de catering-industrie, door het Spaanse magazine "Mercado Mundial". Daarnaast is May op televisie verschenen in Thailand, Duitsland, Frankrijk en China, en werd ze persoonlijk geselecteerd door Prins Philippe van België als de beste chef-kok uit Thailand.

Aangezien May's kookkunsten geschikt zijn voor koninklijke families is het geen wonder dat May Kaidee's vegetarische restaurants vermeld staan in reisgidsen zoals Lonely Planet, Groovy Map, Rough Guide, Thomas Cook, Let's Go Thailand! Aangezien May's kookkunsten geschikt zijn voor koninklijke families is het geen wonder dat May Kaidee's vegetarische restaurants vermeld staan in reisgidsen zoals Lonely Planet, Groovy Map, Rough Guide, Thomas Cook, Let's Go Thailand! Haar succesverhaal is ook vele malen verteld in Bangkok Post, Thai Daily Newspaper, Metro Thailand, Come Out Bangkok, and Himatet Farang Magazine.

Terwijl haar reputatie over heel de wereld toeneemt, komt May telkens oormalige klanten en studenten tegen tijdens haar reizen, en krijgt ze er ook steeds meer fans bij. May Kaidee's restaurants zijn zeer populaire 'hangouts' voor buitenlandse reizigers die op zoek zijn naar betrouwbare, voedzame en smakelijke gerechten. Vaak is slechts één gerecht van een May Kaidee restaurant al genoeg voor klanten om trouwe 'stamgasten' worden, zelfs bij degenen die Thailand slechts voor korte tijd bezoeken. Toeristen die de May Kaidee-ervaring hebben beleefd en regelmatig ' Het Land van de Eeuwige Glimlach' bezoeken, verblijven vaak in May's guesthouse, of verblijven in de buurt van een van haar restaurants.

Op dit moment is het May's ambitie om de Thaise cultuur te delen met de rest van de wereld, evenals haar heerlijke, gezondheidsbevorderende recepten voor de revitalisering van lichaam en geest. Wanneer ze niet in Thailand is, besteedt May haar tijd in New York om daar haar fantastische recepten te promoten.